Smartlog v3 » Ole Ersgaard » Afvigerne. Historien om succes.
Opret egen blog | Næste blog »

Afvigerne. Historien om succes.

10. Oct 2009 11:46, 4180

Malcolm Gladwell gør op med de udbredte opfattelser omkring hvad bl.a. uddannelse og såkaldte medfødte evner betyder for (personlig)succes á la Beatles, Bill Gates m.m.fl. i bogen Afvigerne.

Han får gjort op med myten om nedslidte og overfyldte klasselokaler m.m. - IKKE er årsag til de ringe præstationer i læsning og matematik, som de vestlige landes elever præsterer sammenlignet med de asiatiske (Sydkorea, Taiwan, Japan).

Malcolm Gladwell peger på nødvendigheden af, at reducere sommerferieperioden markant for skoleelever (og lærerne), hvis de vestlige lande skal komme op på fagligt niveau med de asiatiske i fx matematik og læsning. I en global test kommer det til udtryk, at japanske elever var stødt på spørgsmålene i 92 % af tilfældene mod de tilsvarende amerikanske, hvor tallet var 54 %.

Malcolm Gladwell behandler begrebet ”koordineret kultivering”, som barnet hos en lavindkomstfamilie kun sjældent oplever i sin opvækst. Og det får stor negativ betydning for det enkelte individs videre livsforløb. For at modgå dette, har amerikanerne etableret KIPP.

KIPP (Knowledge IS Power Program) er et interessant begreb.. ”Det er historien om en mirakelskole, der gør tabere til vindere”. Den første skole udbød dette pædagogiske uddannelsesprogram i 1994. I dag er der 50 KIPP skoler over hele USA. Kort sagt går KIPP ud på, at reducere præstationskløften mellem børn og unge fra lavindkomstgruppen henholdsvis højindkomstgruppen. Og resultaterne er overbevisende. Ja, imponerende.   
 

Bogen anbefales til uddannelsespolitikere, ledere, undervisere, lærere, konsulenter, fagforeningsfolk, forældre og andre, der ønsker større forståelse for udvikling af det menneskelige potentiale. Og sidst, men ikke mindst interesse i at vide, hvorfor nogle personer bliver succesfulde som Beatles, en Bill Gates m.m.fl.
 

Afvigerne kan næppe blive andet end en læser-, forfatter- og forlagsmæssig succes. (Bogen udkom på forlaget Bindslev d. 09.10.09).

Ole K. Ersgaard
Virksomhedskonsulent
- er bl.a. uddannet Erhvervsøkonom MDM og PD.

Arkiv